Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

dipl . ing Safciuc George  
E-mail:
- Bussines: office@eco-bioconstruct.ro
- Personal: georges_saf@yahoo.com

Telefon:
- Vodafone 0722 279798
- Orage 0740 504298

Apel la Ratiune si Solidaritate


" Omul are datoria solemna de a apara si imbunatati mediul inconjurator, pentru generatiile prezente si viitoare ..."
” Omul este in acelasi timp creatie si creator al mediului sau inconjurator,care ii asigura existenta fizica si ii ofera posibilitatea unei dezvoltari intelectuale,morale,sociale si spirituale...”
” ” In lunga si laborioasa evolutie a speciei umane pe Pamant , a sosit momentul cand ,datorita progreselor tot mai rapide ele stiintei si tehnicii,omul a dobandit puterea de a transforma mediul sau inconjurator in nenumarate feluri si pe o scara fara precedent .
Cele doua elemente ele mediului sau inconjurator, elementul natural si acela creat de el insusi,sunt indispensabile bunastarii lui si folosirii depline a drepturilor sale fundamentale , inclusiv dreptul la viata ..."

" Folosita abuziv sau nechibzuit ,aceasta putere poate provoca daune incalculabile fiintelor umane si mediului inconjurator si grave consecinte, periculoase pentru sanatatea fizica, mentala si sociala a omului inmediul inconjurator creat de el si in general in mediul sau de viata si de munca..."
" Omul are datoria solemna de a apara si imbunatati mediul inconjurator, pentru generatiile prezente si viitoare ..."
Proclamatia Conferintei Natiunilor Unite cu privire la Mediul Inconjurator, Stockholm , 5-12 iunie 1972
Incontestabil, problemele ridicate de Mediul Inconjurator constitue, la scara planetara, unul din dosarele cele mai acute,grave si complexe ale contemporaneitatii.
Mediul Inconjurator este legat de domeniile economiei (industriei ,contructiilor agriculturii...etc.) ,energiei, populatiei, biologiei si medicinei,in asa fel incat, intr-o interdependenta ,practic imposibil de desfacut, toate aceste domenii se influenteaza reciproc, tendintele aparute intr-unul reverberand inevitabil,intr-o perioada mai lunga sau mai scurta ,in celelalte.
Constiinta oamenilor se trezeste din ce in ce mai mult.
Termeni ,mai inainte utilizati doar in cercurile academica si profesorale, patrund masiv,insistent,obsedant si convingator in limbajul zilnic in presa si in convorbirile obisnuite: ecologie, biologia constructiilor , sanogeneza (relatia mediu - santate) , etologie(comportamentul speciilor in mediul lor natural ), poluare, ...etc.
Omul obisnuit vrea sa afle tot mai mult, setea lui de cunoastere incepe sa primeasca raspunsuri ,dar acestea il sperie si il deruteaza, nascad alte si alte intrebari. ”Nu stiu daca vreunul din noi ar fi dispus in mod serios sa renunte la binefacerile ecestei civilizatii industriale atat de defaimate -poate pentru ca ne-a adus in mai putin de un secol , mai multe beneficii cotidiene decat toate celelalte la un loc ; cred ca ,dimpotriva, simtim vag ca, dupa ce am abolit intr-atat distanta si timpul ,nu mai avem vreme nici macar sa ne intorcem si sa privim inapoi ...”
" Nu este vorba de a da inapoi , scrie unul dintre fondatorii bio-ecologiei moderne, americanul Barry Commoner , ci de a utiliza stiinta pentru a `descurca` reteaua completa a ciclurilor naturale, pentru a preverea rezultatul modificarilor pe care omul le aduce si pentru ale proscrie pe cele care sunt inacceptabile pentru natura si pentru el insusi .
Poate ca am acumulat prea repede prea multe grade de libertate, ceea ce modifica disonantele. Suntem in mijlocul unui vad ,intr-un punct in care nu mai e posibila intoarcerea...”

Acesta este ,de fapt, un apel la ratiune si la solidaritate.
La ratiunea de a gandi si actiona intr-un mod bio-ecologic in privinta constructiilor prin integrare lor in natura si integrarea naturalului in interiorul lor, si a energiilor aferent , prin utilizarea energiilor verzi,regenerabile,nepoluante.
Si la solidaritatea de a face front comun intr-o lupta teribila pentru salvarea naturii, care are de fapt ca scop final victoria, adica salvarea noastra prin evitarea autoextinctiei.
Pana la urma, eco-biologia este mai mult decat stiinta echilibrelor - este aceea a consecintelor, a ratiunii si a solidaritatilor...
” INTRE A FI LIBERI SI A NU MAI FI NU SUNT DECAT CATIVA PASI...”

pentru conformitate,
dipl . ing George Safciuc